Hvad er et hjælpemiddel - og hvad er hjælpemiddelformidling?

I serviceloven omfatter hjælpemidler produkter, der er fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Dette er i modsætning til "forbrugsgoder", som er produkter, som er fremstillet og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug hos befolkningen i almindelighed.

Hjælpemiddelformidling er den serviceydelse som direkte hjælper personer med nedsat funktionsevne med at udvælge, anskaffe eller anvende et hjælpemiddel.

Du kan læse mere på Socialstyrelsens hjemmeside

DUKH's hjemmeside findes en mængde nyttig information om servicelovens § 112 og 113 om hjælpemidler og forbrugsgoder:

  • en lovguide, som giver en grundlæggende introduktion
  • yderligere information om de vigtigste regler
  • en række gode råd til, hvordan du søger om et hjælpemiddel eller forbrugsgode.
  • spørgsmål-svar, hvor du finder svar på konkrete spørgsmål, der handler om emnet

Hjælpemiddelbasen

Hjælpemiddelbasen er en hjemmeside, der drives af Socialstyrelsen. Den indeholder oplysninger om næsten 60.000 hjælpemidler (inkl. udgåede produkter) og mere end 1.000 forhandlere af hjælpemidler. I Hjælpemiddelbasen findes beskrivelser af hjælpemidlerne, oplysninger om produkternes tekniske specifikationer, prøvningsoplysninger og priser samt kontaktoplysninger til forhandlerne. Der er mulighed for at se billeder af størstedelen af produkterne, og der findes et stigende antal brochurer, videoklip,brugsanvisninger og quickguides.

Hjælpemiddelbasen indeholder også principafgørelser fra Ankestyrelsen vedrørende de typer af hjælpemidler, som findes i Hjælpemiddelbasen.

Køb/salg af brugte hjælpemidler

På facebooksiden HJÆLPEMIDLER/SALG/BYTTE/GIVES VÆK formidles brugte hjælpemidler; specialsko, cykler, legetøj osv. Her kan du være heldig at finde lige det du står og mangler - eller du kan sætte ting til salg, som I ikke længere har brug for. Husk at hjælpemidler bevilget af kommunen i nogle tilfælde skal leveres tilbage til kommunen.

Udenlandske forhandlere

Hvis du har mod på det, kan det være værd at tjekke udenlandske hjemmesider, hvor udvalget er anderledes og priserne kan være lavere.